Ποιον θα παντρευτώ…Παρατηρήματα του Κλήδονα

Ο κλήδονας ζωντανεύει τη μέρα του Αϊ-Γιαννιού του Κλήδονα (ή Ριγανά, ή Λαμπαδιάρη) στις 24 του Ιούνη.
Την ημέρα αυτή μέρα κοντά ή συμπίπτουσα με το Θερινό Ηλιοστάσιο καθώς ή δύναμή του ηλίου φανερώνει κυρίως τα μελλούμενα, σύμφωνα με τις μνήμες του παρελθόντος.
Υδατομαντεία 
 «Ποιον θα παντρευτώ?» Το μεσημέρι οι κοπελιές , έσκυβαν πάνω από ένα πηγάδι κρατώντας ένα καθρέφτη. Από τα σχήματα που εμφανιζόταν μάντευαν ποιον θα παντρευτούν 
 
Τεφρομαντεία 
 
 “Ποιον θα παντρευτώ?» Οι κοπελιές έπαιρναν στάχτη από το «Μάη» , πήγαιναν σπίτι τους, κλειδωνόταν στο δωμάτιό τους, και τον κοσκίνιζαν γυμνές σε μια ανατολική πόρτα . Το πρωί βλέπανε να σημάδια και μάντευαν ποιον θα παντρευτούν. 
Ονειρομαντία – Αρμυροκουλούρα 
 
«Ποιον θα παντρευτώ?» Οι κοπελιές ζύμωναν πολύ αρμυρό ψωμί , το έτρωγαν για να διψάσουν τη νύχτα και να ονειρευτούν ότι κάποιος θα τους δώσει νερό. Αυτόν που έβλεπαν θα παντρευόταν. Έλεγαν το παρακάτω:

“Με τ’ Αϊ-Γιαννιού τη Χάρη τρώγω το αλμυρό ζυγάρι, να ‘ρθει να με ξεδιψάσει ο νιός που θα με πάρει.

Θα ‘ρθει και θα μου το πει πως θα ζήσομε μαζί.

Σπέρνω την ταγή να γίνει να καρπίσει να ‘ρθει ο νιός που αγαπώ μαζί μου να θερίσει. Να ΄ρθει να με βρει

να θερίσομε μαζί”.

Ξερά κουκιά
“Ποιον θα παντρευτώ?» Έπαιρναν τρία κουκιά. Το ένα το ξεματισμένο, το άλλο ξεφλουδισμένο και το τρίτο ολόκληρο. Τα έβαζαν κάτω από το μαξιλάρι τη νύχτα . Το πρωί που ξυπνούσαν το πρώτο που θα έπιαναν φανέρωνε το μελλοντικό τους σύζυγο. Αν ήταν το ξεφλουδισμένο θα ήταν φτωχός αλλά αν ήταν το ολόκληρο πλούσιος. Το ξεματισμένο φανέρωνε μια μεσαία κατάσταση.

επιμέλεια: Παπουτσάκη Βασιλική





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.