«Κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση, η προστασία μισθωτών-συνταξιούχων

Στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει την προστασία του εισοδήματος τον εργαζομένων και θα επιλύει με αξιόπιστο τρόπο το θέμα του ελληνικού χρέους θέτει η ελληνική κυβέρνηση.

Κυβερνητικοί κύκλοι κοντά στις διαπραγματεύσεις εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποδέχθηκαν με ικανοποίηση τις ελληνικές προτάσεις, κάτι που όπως τονίζουν δεν έκανε με τον ίδιο «ενθουσιασμό» το ΔΝΤ.

Όπως προκύπτει από τα ίδια στελέχη, η πολιτική διαπραγμάτευση που επεδίωξε εξ αρχής η ελληνική πλευρά έχει αποδώσει καρπούς, καθώς έχει αντιμετωπισθεί σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα των αντιρρήσεων που έθετε το ΔΝΤ σε μια σειρά από ζητήματα, ενώ οι ελληνικές θέσεις έχουν καταστεί διαυγείς στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε στις διαπραγματεύσεις πως το ΔΝΤ δεν μπορεί να αποδέχεται «αλά κάρτ» τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις , αλλά να υπαναχωρεί στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, κάτι που άλλωστε επιβάλει το ίδιο το καταστατικό του.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι αποσαφηνίζουν πως οι «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας παραμένουν, καθώς μισθοί και συντάξεις διατηρούνται σχεδόν ανεπηρέαστοι.

«Τα μέτρα που παίρνουμε δεν επηρεάζουν εργαζόμενους», ανέφεραν και εξήγησαν πως το βάρος των φορολογικών παρεμβάσεων πέφτει σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, ενώ και στο ασφαλιστικό τη μερίδα του λέοντος καλούνται να αποδώσουν οι εργοδότες και όχι οι εργαζόμενοι.

Όπως εξηγούν, καταργώντας την παρέμβαση Σαμαρά με την οποία το μισθολογικό κόστος είχε ελαφρυνθεί μέσα από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, πλέον οι εργοδότες καλούνται να πληρώσουν 2,9% υψηλότερες εισφορές και οι εργαζόμενοι μόλις 1%.

Αναφορικά με την εισφορά αλληλεγγύης ανέφεραν πως η κυβέρνηση επέλεξε να επιβαρύνει με προοδευτικό τρόπο τα υψηλότερα εισοδήματα και να μην προχωρήσει σε οριζόντιες επιβαρύνσεις όπως στο παρελθόν.

Πλέον όλα τα δεδομένα δείχνουν πως οδηγούμαστε σε Eurogroup την Πέμπτη όπου θα κλειδώσουν και οι τελικές αποφάσεις για τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις, αλλά και για το χρέος. Εν συνεχεία τη σκυτάλη θα πάρουν τα εθνικά κοινοβούλια -αρχής γενομένης από το ελληνικό- που θα πρέπει να εγκρίνουν την τελική συμφωνία.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΔΟΛ In.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *