Βελούλι Νομού Ηρακλείου- Δήμος Γόρτυνας (ακατοίκητο)

Παναγία η Βελουλιανή 1Βελούλι , ακατοίκητο σήμερα, βρίσκεται η Παναγία η Βελουλιανή (Γεννέσιο της θεοτόκου), βυζαντινός ναός.Πρόκειται για Εξωκλήσι που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο βόρεια του οικισμού. Εσωτερικά του Ναού σώζονται κάποια τμήματα τοιχογραφιών. Πάνω από την είσοδο υπάρχει χαραγμένη η χρονολογία 1209, δεν γνωρίζουμε όμως αν αναφέρεται στο έτος που κτίσθηκε, η σε κάποια ανακαίνιση. Στα ανατολικά του χωριού πάνω σε μια κρόπολη, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος Βακιότες.

Παναγία η Βελουλιανή

Το Βελούλι (Τοπική Κοινότητα Σοκαρά – Δημοτική Ενότητα ΚΟΦΙΝΑ) ανήκει στον δήμο ΓΟΡΤΥΝΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “το Βελούλιον”. Έδρα του δήμου είναι οι Άγιοι Δέκα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Κρήτης.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Βελούλι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Σοκαρά, του πρώην Δήμου ΚΟΦΙΝΑ του Νομού ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.

Το Βελούλι έχει υψόμετρο 382 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας

Περισσότερες φωτογραφίες

βελουλι

beloyli3

beloyli34

beloyli8

beloyli1

φωτογραφίες :Foto.kik

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *