Ήρθαν οι μέλισσες!! Η ιστορία της Αγίας Φωτεινής Ρουσοχωρίων (Ν.Ηρακλείου)

 

Αγία Φωτεινή Ρουσοχώρια1

Φωτογραφίες:Foto.Kik

 Κείμενο: Παπουτσάκη Βασιλική

Εκεί που τώρα είναι η Αγία Φωτεινή ήταν τα ερείπια Αρχαίου ναού που είχαν χαλάσει οι Τούρκοι και λεγόταν Αγιά Φωθιά.

Χαράχτηκε ο δρόμος και άρχισε η κατασκευή του, έφτασε το συνεργείο στο σημείο που ήταν τα ερείπια του ναού. Ο δρόμος θα περνούσε σύμφωνα με τα σχέδια ακριβώς από το σημείο που ήταν ο αρχαίος ναός.
Ο παππούς μου Νικόλαος Κυριακάκης (Κοκόλης) λοιπόν αντέδρασε.
Από επαέ θα περάσετε το δρόμο που ναι εκκλησία? Τως ε λέει.
-Μπρε Μπάρμπα άμε να κάνεις τη δουλειά σου να κάνομε και μείς τη δική μας . Είπε ο μηχανικός.

Αγία Φωτεινή Ρουσοχώρια12

Πιάσανε αυτοί με τσι κασμάδες και γκρεμίζανε να σάσουνε το δρόμο. Μια ολιά πια πάνω ήτανε μελίσσια και σηκωθήκανε οι μέλισσες σμήνη όπως ήτανε και πέσανε απάνοντος να τσι φάνε. Οι αργάτες εδόκανε οθέ τον ποταμό, ίσαμε που καταλαγιάσανε οι μέλισσες. Την άλλη μέρα ξαναπιάσανε. Το ίδιο με τσι μέλισσες. Δεν αφήνανε τσι εργάτες να περάσουνε από εκια να κάμουνε το δρόμο.
Εκούστηκε το περιστατικό και όλοι είπανε θαύμα!!
Παρακάμψανε τα ερείπια της εκκλησίας και συνεχίσανε το δρόμο.
Έκαψε μετά ο παππούς μου τσι βάτους και φανήκανε τα ερείπια πια καλά. Επέρνανε ο κόσμος και όλοι εμιλούσανε για το θαύμα με τσι μέλισσες.
Ύστερα οι Αρμαχιανοί αρχίσανε να χτίζουνε την καινούρια εκκλησία στα ερείπια τσι παλιάς. Όταν χτίζανε την εκκλησία βγάλανε και το πηγάδι που ναι μέσα τα πελέκια Το χτισε τσι χήρας τσι Μαρίας ο άντρας Ο Χουρδάκης από την Αγιά Παρασκευή .Αυτός πελέκισε και τα πελέκια που ναι μέσα στο πηγάδι.
Το χωράφι ητονε του παπά Χατζή ( Μιχαήλ Κουρλετάκης) Το νερό από το πηγάδι είναι αγίασμα!!!!
Γινόταν μεγάλο πανηγύρι. Κοσμοσυρροή
Ερχότανε από παντού . από τη Βιάννο την Έμπαρο κόσμος. Ερχότανε με τα μουλάρια, τα γαϊδούρια και οι πλαγιές γεμίζανε κόσμο.
Αγία Φωτεινή Ρουσοχώρια15

Φτιάχναμε καλύβες και ξωμέναμε εκεί για το πανηγύρι. Τρώγαμε πίναμε και γλεντούσαμε. Φέρνανε ψητά από το Γαλατά
Προσπαθήσαμε οι Αρμαχιανοί να βάλουμε την Αγία Φωτεινή στην ενορία Αρμάχας, βάλαμε και δικηγόρο το Ψυλλάκη μα δεν τα καταφέραμε. Είναι στην ενορία Ρουσοχωρίων.

Ξανάρθαν οι μέλισσες.

Τρεις Μπαρίτες (από την Έμπαρο) που μεταφέρανε παράνομα ξυλοκάρβουνα τη νύχτα , να πάνε να τα πουλήσουνε, περάσανε από την Αγιά Φωτεινή . Έκαμε ένας την ιστορία με τσι μέλισσες. Που δεν αφήνανε να χαλάσουνε την εκκλησία και να περάσει ο δρόμος.

Αγία Φωτεινή Ρουσοχώρια11

Ο ένας τους δεν πίστευε και λέει. << Αν είναι αλήθεια πίστεψε το>> Δεν πρόλαβε να το πει και τονε δάγκασε μια μέλισσα στη γλώσσα. Για το θεό, που βρέθηκε η μέλισσα τη νύχτα; Ίσαμε που ζούσε έκανε την αρτοκλασία και ερχόταν.

(Διήγηση Παπουτσάκης Κωστής -Αρμάχα  2012)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *