«Μόνη ελπίδα, η ανέγερση της Αγίας Τριάδας» H κατάρα στη Λιγόρτυνο Ν.Ηρακλείου

Εκεί που η φαντασία συναντά την πραγματικότητα και το ανεξήγητο σκιάζει το λογικό, «ξεπηδά» ένα μικρό χωριό της Κρήτης. Ο λόγος για τη Λιγόρτυνο, που οι κάτοικοί της, ούτε λίγο ούτε πολύ, πιστεύουν ότι τους έχουν καταραστεί. Με αυτό τον τρόπο εξηγούν τους απανωτούς θανάτους των τελευταίων χρόνων και όλοι «δείχνουν» την κατεστραμμένη εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

Ο θάνατος «θερίζει» το μικρό χωριό του Ηρακλείου τα τελευταία 20 – 25 χρόνια και οι κάτοικοί του έχουν πενθήσει περίπου τριάντα νέους ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άνδρες. Μετά και τον τελευταίο θάνατο ενός 22χρονου σε τροχαίο, οι χωριανοί έχουν τρομοκρατηθεί και πλέον κάνουν λόγο για κατάρα, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι εάν ξαναχτιστεί η παλιά εκκλησία της Αγίας Τριάδας, θα εκλείψουν τα θανατικά. Μάλιστα, στην κηδεία τού άτυχου νέου, στις αρχές Ιουλίου, συγκεντρώθηκαν επτά χιλιάδες ευρώ για την αναστήλωση του ναού.

«Είχατε μία εκκλησία και τη χαλάσατε. Αν δεν την ξαναχτίσετε, δεν θα μείνει άντρας στο χωριό!»

ligortinos

Το μυαλό όλων πήγε στο ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, που είχε γκρεμιστεί για να γίνει μια πλατεία. Μετά το θάνατο του Γιώργου Κριτσωτάκη ο παπα-Αντρέας και οι κάτοικοι αποφάσισαν να ξαναχτίσουν την εκκλησία. Μάλιστα, την ημέρα της κηδείας συγκεντρώθηκε το ποσό του ενός εκατομμυρίου από δωρεές. Την επομένη ο παπα-Αντρέας πήγε στον τότε αρχιεπίσκοπο Τιμόθεο και ζήτησε την άδεια να ξαναχτίσει την εκκλησία.

Στις 16 Αυγούστου του 1992 μπήκε ο θεμέλιος λίθος και το χωριό ηρέμησε για ένα διάστημα. Σύμφωνα με τον ιερέα, έγιναν και πάλι ατυχήματα, αλλά δεν υπήρξαν θάνατοι ή τραυματισμοί. Ομως, η ηρεμία δεν κράτησε πολύ. Ο Βασίλης Χαριτωνίδης, ο Σάββας Σιτόγλου και άλλοι νέοι χάθηκαν ξαφνικά.

«Ξαναχτίσαμε τον Μιχαήλ Αρχάγγελο και τώρα θέλουμε να ξαναχτίσουμε την Αγία Τριάδα, αλλά πρέπει να δοθεί έγκριση από την Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων. Πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο δεν μπορούμε να επέμβουμε, όμως θα ασκήσουμε πιέσεις για να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα. Η εκκλησία και οι κάτοικοι θα βοηθήσουν αυτό το έργο, γιατί πιστεύουμε ότι αν χτίσουμε και αυτή την εκκλησία, θα σταματήσουν οι θάνατοι», είπε ο παπα-Αντρέας.

«Μόνη ελπίδα, η ανέγερση της Αγίας Τριάδας»

lygortinos

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Λιγόρτυνου, Σάββας Καρεπίδης, μας είπε ότι έχουν γίνει πάρα πολλά ατυχήματα με νέα παιδιά και συμφώνησε με τον πατέρα Ανωγειανάκη ότι η λύση είναι η ανέγερση της Αγίας Τριάδας.

«Τα τελευταία 20 – 25 χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους γύρω στα τριάντα άτομα. Θέλουμε να χτιστεί ξανά ο ναός της Αγίας Τριάδας, ο οποίος είναι ακάλυπτος και έρμαιο του καθενός. Αφήνουν τα ζώα τους, το αλέτρι τους, το τρακτέρ τους και άλλα πράγματα. Είπα να κάνουμε μία προσπάθεια για να ξαναχτιστεί και τις προάλλες στην κηδεία του άτυχου Μανόλη μαζέψαμε 7.000 ευρώ, για να περιφραχτεί αρχικά ο χώρος και στη συνέχεια να έρθουν οι αρχαιολογικές Αρχές και να μας δώσουν την άδεια για να αρχίσουμε τις εργασίες».

φωτογραφίες: foto.kik

κείμενο:Εύα Παπαδάτου

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *